Please enable JavaScript to view this site correctly

Please upgrade your browser to view this site correctly

arrow_back All Projects

American Cemetery, Madingley

Our landscape plan included reinvigorating a strip of woodland next to the new building - which was dedicated in a ceremony a year ago - and specified the planting of almost 60,000 bluebell bulbs alongside the same number of wood anenomes and 39,000 snowdrops.

01 Our Vision

Our landscape proposals were based on a thorough understanding of the existing site, the client’s requirements and the aspirations for the long-term management of the woodland. Our aims were:

– to integrate the new building into the existing landscape, minimising the visual and ecological impacts on the site;

– to respect and complement the vision of the Olmsted Brothers, the original landscape architects;

– to protect the existing retained trees and improve the biodiversity of the woodland;

– to rationalise the car parking layout;

– to create a better sense of arrival, with  a high quality pedestrian orientation space; and

– to provide improved, more legible pedestrian routes from the car park to the visitor facilities.

 

 

 

 

02 Our Process

The new centre was sensitively integrated within the original Olmsted Brothers masterplan, forming a low backdrop to the main axis of the canal and the Great Mall; it was inserted behind an existing yew hedge and between mature oak trees, retaining the wooded backcloth to the site. Car parking was rationalised and extended within the roadside woodland belt, with sensitive, ‘no-dig’ approaches to construction.

Path from the car park to the visitor centre

03 The Outcome

The new visitor centre was dedicated in a ribbon-cutting ceremony on 26 May 2014 (Memorial Day in the US). Our landscape plan included reinvigorating a strip of woodland next to the new building and specified the planting of almost 60,000 bluebell bulbs alongside the same number of wood anenomes and 39,000 snowdrops. The woodland flowers have continued to flourish, and the new landscape has matured beautifully under the client’s conscientious stewardship.